Допълнителното финансиране по мярка Технологична модернизация от ПВУ в размер на 32 млн. лв. - за кого?

Във връзка с първата инвестиционна подкрепа за бизнеса от Националния План за възстановяване и устойчивост – процедура „Технологична модернизация“, на 13. 04.2023г., Министерството на иновациите и растежа обяви на сайта си, че е осигурило „допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат подкрепа.“ Поздравяваме МИР с осигуряването на тези допълнителни средства.

В противовес на досегашната практика, Министерството не е публикувало съществената информация как тези 32 млн. лв. ще бъдат разпределени между фирмите останали като резерви в различните категории и сектори.

Очакваме официална информация от МИР в потвърждение, че допълнителният осигурен от Министерството бюджет ще бъде разпределен между одобрени проекти, за които не е достигнало финансиране от всички групи сектори – нискотехнологични производства, високотехнологични производства, високотехнологични услуги.

Очакваме потвърждение, че допълнителните европейски средства за инвестиции ще бъдат разпределени спрямо основополагащата за европейското финансиране Стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия, според която беше структурирана и съгласувана с бизнес организациите в страната процедура „Технологична модернизация“, а именно:

Групи сектори съгласно Национална Стратегия за малките и средни предприятия:

Високотехнологични производства и средно към високотехнологични производства и други производства: 40% от средствата в НПВУ за технологична модернизация

Високотехнологични услуги с интензивно използване на знания: 10% от средствата в НПВУ за технологична модернизация

Регионални приоритетни сектори/нискотехнологични/: 50% от средствата в НПВУ за технологична модернизация.

ГОДИШЕН ФОРУМ НА БАКЕП: ПРЕДСТОЯЩИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПРЕЗ 2023-2024 г.

IMG-52851.jpg

На 19 януари 2023 г. се състоя годишният форум на БАКЕП посветен на предстоящите възможности за европейско финансиране на бизнеса, общини и НПО през 2023 -2024г.

Целта на Форума беше среща с държавната администрация, която управлява основните източници на това финансиране. Всички поканени министерства откликнаха на нашата покана за дискусия – Министерство на иновациите и растежа, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието и Държавен Фонд Земеделие. Изграждане на ВИ мощности със съоръжения за локално съхранение, Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм и интервенциите в земеделието - Технологична и екологична модернизация...

Ръководители и експерти от структурите за управление на европейските фондове в тези министерства представиха реалните и краткосрочни възможности за европейско подпомагане на развитието на България. Бяха обсъдени в детайли изпълнението на програмите, които приключват – ОПИК 2014-2020 и ПРСР 2014-2020, предстоящите приеми по настоящите програми ПКИП 2021-2027, СПРЗСР 2023-2027, ПРР 2021-2027, ПРЧР 2021-2027, както и условията и изискванията към интервенциите по ПВУ за бизнеса, в т.ч.
Вижте още...

ОЩЕ....,

Новини

Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) отбелязва своя 10 годишен юбилей!

10_BAKEP.jpg

През 2009г. една от първите консултантски компании по европейско финансиране покани най-големия си конкурент да основат сдружение на евроконсултантите, за взаимопомощ и в помощ на държавата в усвояването на европейските пари.Вижте още...

Контакти


Българска Асоциация на Консултантите по Европейски Програми София 1756, ул. Лъчезар Станчев 5, Sopharma Business Towers, сграда Б, ет. 12
Работно време: 8:30 - 17:00


Ралица Петкова

Координатор на БАКЕП
Телефон: +359 2 810 00 71
Мобилен: +359 884 200 564
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)